Bewust leven,  Het leven

Gewoon minder plastic

Wat mij iedere keer weer opvalt als ik boodschappen doe is de hoeveelheid plastic dat ik mijn huis in loods. Zelfs om een komkommer zit een laag plastic vacuüm getrokken terwijl die toch echt een eigen schil heeft. De bananen zitten in een plastic zak. Het is gewoon ronduit irritant aan het worden, want het is zo onnodig.

Ik ben ècht geen die hard hippie die je meteen terecht wijst als je meer plastic verbruikt dan een ander maar ik vind het wel mijn plicht om in mijn huishouden minder plastic te verbruiken. Een beter milieu begint bij jezelf, en dat is echt zo.

Gewoon heul veel kliko’s

Hier in Veenendaal hebben we wel vier kliko’s. Een bruine voor de GFT, een grijze voor de restafval, een blauwe voor het papier en een oranje voor plastic. Voor elke keer dat we onze restafval aan de weg zetten kost een lediging acht euro (vier euro voor een kleine restafval bak). Dat motiveert natuurlijk om extra ons best te doen om de grijze bak zo min mogelijk aan de weg te zetten. In huis heb ik dan ook vier verschillende vuilnisbakken en proberen wij ook echt het afval te scheiden. Mijn man Jeroen is daar nog meer gedreven in dan ik. Het is echt geen wedstrijd, die plastic soep is nu eenmaal de werkelijkheid en ik wil mijn deel erin bijdragen om het probleem minder te maken.

Lunchskins

Nu beginnen steeds meer supermarkten met het verstrekken van herbruikbare zakken voor bijvoorbeeld groenten, fruit en broodjes. Dat is super! Nu kijk ik hoe ik thuis dat probleem aanpakken kan. Ik hergebruik plastic tassen in de plastic bakken als vuilniszak, ik gebruik biozakken voor GFT. Mijn mooiste vondst tot nu toe is de lunchskin die ik kocht bij bewustpuur.nl . Een mooie vervanger voor de plastic boterhamzakjes die ik elke werkdag gebruik om mijn boterhammen van de keuken naar mijn auto te verplaatsen. Heel debiel eigenlijk als je bedenkt dat die hele boterhamzak dus maar een kwartier gebruikt wordt. De lunchskin kun je in het bovenste rek van je vaatwasser schoonwassen en dus hergebruiken. Na wat online onderzoek ben ik erachter gekomen dat deze kekke zakjes in verschillende maten en printjes komen; snack bag (€ 8,95), sandwich bag (€ 9,95), sub bag (€ 11,95). Je helpt zo niet alleen het milieu een handje door minder plastic te verbruiken maar ze zijn ook leuk om naar te kijken.

Foodhuggers als vervanging voor zakjes?

Nu vond ik bij bewustpuur.nl ook de foodhuggers. Normaliter gebruik ik de plastic boterhamzakjes ook om aangesneden groenten te bewaren maar deze foodhuggers zijn ontworpen om zich om het groenten heen te knuffelen zodat je dat boterhamzakje niet meer nodig hebt. Ook deze komen in verschillende formaten zodat je komkommers, vleestomaten, avocado’s en zelfs open blikken kan voorzien van een afdekkend, herbruikbare ‘dop’. Omdat ik een VVV-bon kreeg in mijn kerstpakket besloot ik deze aan te schaffen en na inmiddels enkele maanden deze in gebruik te hebben gehad ben ik echt tevreden. Ik heb er zelfs andere maten bij gekocht.


Dus…

Hoewel het er allemaal niet goedkoper op wordt is het natuurlijk wel zo dat je maar één keer zo’n uitgave hoeft te maken en dan hergebruik je de hele boel terwijl wegwerp spul steeds opnieuw aangekocht moet worden. Dan haal je er ter zijner tijd het bedrag er wel uit. Toch denk ik dat het herbruikbare wel iets goedkoper aangeboden mag worden omdat niet iedereen zomaar deze bedragen heeft om uit te geven. En het is toch belangrijk dat we met z’n allen werken aan het beter milieu voor onze planeet?

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *