Eten,  Gezond leven,  Het leven,  Moederschap

Gewoon gezonde voeding voor je kind

Dat ik zelf met gezonde voeding bezig ben betekent ook meteen dat ik mijn gezin hierin betrek. Dat doe ik niet zonder dat zij dit zelf ook weten. Het is namelijk geen geheim, leren over wat gezond is en wat niet hoort er bij. Dit houdt in dat we het regelmatig ook hebben over wat goed is voor je lijf en wat niet. Nee, ik vertel hen niet dat snoepjes slecht zijn (die zijn lekker!) en dat we enkel en alleen maar konijnenvoer moeten eten. Ik zet ze al zeker niet op dieet! Wat doen we dan wel? Lees mee.

Nog steeds ben ik enorm zoekende naar wat past bij mij…

Afbeelding voedingscentrum

Vroeger, toen ik jonger was vanaf een jaar ongeveer, had ik overgewicht. Ik werd daar enorm mee gepest en dat gewicht groeide en groeide. Dat droeg ik met me mee tot 2013. Toen leerde ik pas ècht wat gezonde voeding en sporten voor mij kon doen. Nog steeds ben ik enorm zoekende naar wat past bij mij, mijn lijf en wat ik graag wil want ik ben een lekker bek. Houdt van lekker eten, lekker drinken en ook van sporten en een gezonde leefstijl. Daar komt bij dat ik mijn kinderen juist nu wil leren wat een gezonde manier van leven is, zodat zij die struggle mee hoeven te maken. Jeroen en ik hebben beide het lichaam van een spons. Het hoeft maar te denken aan vet, energierijk voedsel en het slaat het per direct op.

Ze is mooi zoals ze is, en dat zeg ik haar elke keer weer als ze erover begint.

Al een hele tijd merk ik dat mijn meissie net als d’r moeder graag eet. Lekkere dingen, gezonde dingen het maakt niet uit. Het moment om dus het verschil tussen echt honger, hoofd honger en uit verveling eten uit te gaan leggen. Ik doe dit voorzichtig want ze vind van zichzelf al dat ze dik is. Dit benoemt ze steeds vaker. Dat komt deels door mijn zelfbeeld denk ik.. Haar gewicht past bij haar leeftijd en lengte, dus te dik is ze niet. Ze is mooi zoals ze is, en dat zeg ik haar elke keer weer als ze erover begint. Toch kan het geen kwaad om het op een ongedwongen manier over voeding te hebben. Maar dan komt het. Wat heeft een kind van 9 en een kind van 6 precies nodig op een dag?

Dan hoor ik wat ze op de BSO mogen eten.

Tussen neus en lippen door vertellen de kinderen dat ze op de BSO wel 4 boterhammen mogen eten. Hallo, zeg. Vier boterhammen? Dat lijkt me toch wel heel erg veel voor een kind. Ook al zijn ze in de groei. Dus ga ik op onderzoek uit. Het voedingscentrum heeft er het volgende over te vertellen in mooie schema’s. Daarin staat dat de ADH (Algemene Dagelijkse Hoeveelheid) boterhammen voor een meisje tussen de 9-12 jaar, 4-5 sneden is. Dat houdt in dat wanneer ze s’morgens dus 2 boterhammen eet (En dan soms nog een cracotte er achteraan), ze in de middag maximaal 3 boterhammen mag om aan dat totaal te mogen komen. Voor kinderen tussen de 4-8 jaar is dat 2-4 boterhammen. Dat wil dus zeggen dat hij tussen de middag er maar 2 maximaal zou mogen. Gebeurt het nou sporadisch, dan zul je mij er niet over horen. Maar structureel vind ik dat wel weer een ding, 4 boterhammen. In de onderstaande schema’s kun je zien wat de richtlijnen zijn.

Schema voedingscentrum
Schema voedingscentrum

Uitzonderingen daargelaten want uit de ban kunnen springen en daarvan genieten moet kunnen.

Ik vind die schema’s wel praktisch om bij de hand te gaan houden. Als ik ze zo eens bekijk komt het goed overeen met wat wij eigenlijk al deden. Gezond verstand doet dus toch wat! Ontbijt, fruit, lunch, snoepje/koekje/oid, avondeten. Dat is ons dagelijkse schema. Dan denk ik dat we het goed doen, toch? Uitzonderingen daargelaten want uit de ban kunnen springen en daarvan genieten moet kunnen. Iets dat ik mezelf dus echt moet leren! Beide hebben ze een sport waar ze lekker bij bewegen en zijn het kinderen die graag spelen. Dus het vakje beweging kunnen we ook aftikken.

Toch vind ik het lastig om het ze goed uit te leggen zonder dat ik ze een complex aanpraat. Het mag ook geen groot ding worden. Hoe doen jullie dat? Bespreken jullie het, of gaat het allemaal vanzelf? Of moeten ze juist aangespoord worden om te eten?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *